afbeeldingen-copyright-creativecommons

Afbeeldingen; Copyright vs. Creative Commons

Er is voor veel mensen nogal wat onduidelijkheid over het gebruik van afbeeldingen op het internet. Je kent het vast wel. Je zoekt voor je blog of website een leuke afbeelding en struint het internet af voor een geschikte afbeelding. Je vind een prachtig plaatje wat precies aansluit bij je verhaal, maar mag je het gebruiken? In deze blog vertel ik je het verschil tussen afbeeldingen met een Copyright en afbeeldingen met een Creative Commons licentie. Wanneer mag je wat gebruiken?

Copyright

De meeste foto’s zijn voorzien van copyright, in het Nederlands noemen we dit auteursrecht. Wanneer er copyright op de afbeelding hoeft dat niet perse te worden vermeld. Dat een afbeelding op internet vrij te bekijken is wil dus nog niet zeggen dat iedereen deze zomaar mag gebruiken, je zal eerst toestemming moeten vragen aan de eigenaar/maker. Ook foto’s op Facebook zijn in principe voorzien van auteursrechten.
Op de website van de Rijksoverheid kan je de precieze invulling van de auteurswet lezen en wat allemaal onder deze wet valt.

Creative Commons

Als je de zekerheid wilt dat je de auteursrechten niet schendt kan je natuurlijk zelf een foto schieten of in photoshop wat in elkaar flansen. Ben je niet zo creatief dan bestaat er nog zoiets als Creative Commons.
Zoals ik in ‘14 Tips voor een goede blogpost‘ al meldde zijn er een aantal sites waar je ‘rechtenvrije’ afbeeldingen kan downloaden. Maar op deze sites moet je ook even goed kijken naar welke voorwaarden er gesteld worden aan het gebruik van het plaatje. Dergelijke rechtenvrije plaatjes worden vaak voorzien van een Creative Commons licentie.

Verschillende typen Creative Commons licenties

Bij afbeeldingen met een Creative Commons licentie zijn verschillende voorwaarden mogelijk. Er zijn 4 bouwstenen in gebruiksvoorwaarden waarmee 6 verschillende licenties gemaakt kunnen worden. Bij alle soorten licenties moet in ieder geval een naamsvermelding gemaakt worden.

De 4 bouwstenen zijn:

  • Naamsvermelding (BY); je moet bij gebruik naamsvermelding maken op de door de maker aangegeven wijze.
  • Geen Afgeleide werken (ND); je mag het werk gebruiken, maar niet aanpassen.
  • Niet-commercieel(NC); je mag het werk gebruiken, maar niet voor commerciële doeleinden.
  • GelijkDelen(SA); je mag het werk alleen aanpassen als je het onder dezelfde licentie publiceert als het originele werk.

De bovenstaande bouwstenen kunnen de volgende 6 licenties opleveren. Op Wikipedia vond ik dit mooie tabelletje:
Creative Commons licenties

Naast bovenstaande mogelijkheden is er nog de optie dat de afbeelding geheel rechtenvrij is. Dit kan worden aangegeven met een Public Domain verklaring CC0, of met het Public Domain Mark:
CC Public Domain License

Waar vind je die rechtenvrije afbeeldingen?

Rechtenvrije afbeeldingen kan je gewoon met Google vinden. Als je gaat zoeken op afbeeldingen kan je onder de knop zoekhulpmiddelen een 5-tal mogelijkheden kiezen, waarbij de eerste optie ook de afbeeldingen met auteursrecht laat zien. De eerste optie gebruik je dan dus niet.
Ook bij Flickr kan je heel handig zoeken op foto’s die geen copyright hebben. Als je een zoekopdracht hebt gedaan kan je de resultaten filteren door de soort licentie te kiezen. Standaard staat deze licentie op Any License.
Bij Creative Commons Search kan je ook veel rechtenvrij materiaal vinden.

Creative Commons licenties op jouw werk?

Wat als jij nu erg creatief bent en je werk op het internet wilt publiceren wat gebruikt mag worden door anderen? Dan kan jij een Creative Commons licentie op je werk zetten. Hoe je dat doet? Heel simpel, met een online tool van Creative Commons. Hier kan je precies aangeven wat anderen met jouw werk wel en niet mogen doen. Je kan een dergelijke licentie niet alleen op afbeeldingen plaatsen, maar ook op teksten, muziek et cetera.

Copyright vs. Creative Commons

Nu je het verschil tussen copyright en Creative Commons weet kan je een (hoge) boete voorkomen door rechtenvrij werk te gebruiken. Want een boete van € 500,- euro of meer zit jij waarschijnlijk ook niet op te wachten?!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.