blog-vlog

Bloggen of Vloggen?

Bloggen of Vloggen?

Een vriendin van mij is in het nieuwe jaar begonnen met een vlog. Elke dag zal zij een videolog maken en daarin haar 6 zoektochten behandelen. Het verschil tussen bloggen en vloggen weet je waarschijnlijk wel. Maar wat doet een tekstlog of een videolog nou voor je website? Wat zijn de verschillen, de voor- en nadelen? Ik zal het zo helder mogelijk proberen uit te leggen zodat je een goede afweging kunt gaan maken of bloggen, vloggen of juist beide goed is om jouw doelgroep te bereiken.

Belangrijkste verschillen en overeenkomsten

Iedereen weet het, een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Met video kan je vaak veel makkelijker je boodschap overbrengen aan je doelgroep. Maar de zoekmachines vinden het moeilijk om video’s te indexeren. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met extra afleidingen in de video. Onrustige achtergronden, slechte belichting en achtergrondgeluiden kunnen storende factoren zijn in je videolog die je zoveel mogelijk moet voorkomen. Kijk zoveel mogelijk recht in de cameralens en lach! Jij kijkt toch ook liever naar een vrolijk persoon? Er zijn echter ook veel overeenkomsten tussen bloggen en vloggen:
vlogvideo

  • Wees jezelf en blijf jezelf, op die manier kan je jouw boodschap het beste overbrengen.
  • Laat je inspireren, maar kopieer niet. Gebruik altijd je eigen teksten en ideeën.
  • Blijf bij je onderwerp. Laat je niet verleiden om ‘uitstapjes te maken’ naar een verwant onderwerp.
  • Blog of vlog voor je doelgroep, hen wil je aanspreken, maak het dus interessant genoeg.

Voor- en nadelen

Bloggen en Vloggen kost tijd, je hebt interessante onderwerpen nodig en je laat jezelf zien (al dan niet op beeld). Het laatste nadeel kan ook je voordeel zijn. Je laat jezelf zien aan je doelgroep, daardoor kan de binding tussen jou en je doelgroep beter worden. Omdat een vlog op de titel na weinig tekst bevat is deze voor zoekmachines moeilijker te indexeren. Daarom is het belangrijk dat je goede tags gebruikt bij videologs.

Ga je bloggen of vloggen?

Het belangrijkste om te bepalen of bloggen of vloggen iets voor jou kan zijn is natuurlijk of jij je er prettig bij voelt, want alleen dan kan je jouw enthousiasme overbrengen naar je doelgroep. Ben je geen schrijver, probeer dan eens een video te maken over een onderwerp wat je leuk en interessant vindt. Heb jij ook een leuke blog of vlog? Stuur me dan een linkje, dan kom ik graag eens bij jou kijken!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.