Afkortingen-Blog

Afko’s

Iedereen gebruikt ze, afkortingen. Ik heb er eigenlijk maar een hekel aan om ze te gebruiken. Het bemoeilijkt het lezen van een tekst, zeker wanneer mensen zelf een afkorting gaan bedenken. Wat dacht je van BBR? Het duurde even voor ik begreep wat er bedoeld werd; blijkbaar. Wanneer er buitenlandse afkortingen (veelal Engelse) gebruikt worden in een Nederlandse tekst wordt het helemaal spannend. Weet jij wat er bedoeld wordt met F.Y.I.? Als je het weet is het heel simpel, For Your Information, dus eigenlijk ‘gewoon’ ter informatie! Je moet het maar net even weten.

Heldere teksten

Sommige afgekorte woorden zijn, omdat ze al zo lang gebruikt worden in de Nederlandse taal, al helemaal ingeburgerd. Er is bij Bol.com zelfs een (kleine) Van Dale te verkrijgen met alleen maar afkortingen. Sinds de populariteit van chatten, sms’en maar zeker ook bij social media van tegenwoordig wordt er gretig gebruik gemaakt van dergelijke turbotaal. Maar ik gebruik liever geen afkorting wanneer deze niet echt nodig is. Twitter is een uitzondering, maar ook daar probeer ik het te vermijden. Ik gebruik liever heldere volledige woorden, dat leest makkelijker en iedereen weet wat je bedoeld zonder te hoeven opzoeken wat jww betekent.

Online marketing afkortingen

Ook in de online marketing word je overrompeld met vaktechnische afkortingen. Zeker wanneer je lerende bent kunnen die voor vertragingen in je voorgang zorgen. Gelukkig is Google ook hier weer een prettige uitkomst. De term SEO kent bijna iedereen wel; Search Engine Optimization. Het positief beïnvloeden van de positie van een website in de normale zoekresultaten. De tweede bekende afkorting is SEA; Search Engine Advertising, een advertentie systeem van zoekmachines waarbij betaald wordt voor een positie boven de normale (SEO) zoekresultaten. Daarna wordt het waarschijnlijk al wat minder met het kennen van de betekenissen van de afkortingen. SEA en SEO komen samen in SEM; Search Engine Marketing, dit omvat alles wat met de zichtbaarheid in de zoekmachines te maken heeft.

Bijzondere of onbekende afkortingen

Ondanks dat ik zo min mogelijk afkortingen wil gebruiken vind ik het wel leuk om er zoveel mogelijk te kennen. Via mijn stage kom ik weer heel veel nieuwe afkortingen tegen waarvan ik, al dan niet via ‘vriend’ Google de betekenis probeer te achterhalen, zoals;

  • CTR; Click Through Rate, percentage bezoekers van een website of ontvangers van een e-mail dat de (reclame-)link aanklikt
  • CPC; Cost Per Click; afrekenmethode voor online adverteren
  • SERP; Search Engine Result Page, de lijst met zoekresultaten in de zoekmachine
  • PR; Page Rank, geeft aan hoe waardevol een link van een site is

Mijn verzameling met afkortingen breidt zich elke dag weer uit. Mocht jij een bijzondere afkorting tegenkomen, met of zonder betekenis, laat dan een berichtje achter!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.